Direkte link til denne post

Museumsnummer: 158540

Æske med ballonkapsler, suturnåle og tabletter

Genstanden er i magasin

Tilføj en kommentar   

Billeder
Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.  
Information om genstanden

Museumsnummer

158540

Generelle Oplysninger

I uoriginal sort æske ligger diverse lægemidler og suturnåle, som sandsynligvis er indgået i en lægetaske til brug i forbindelse med hjemmefødsler.

I æsken ligger:
ballonkapsler med Secale 0,15 x 2 og Secale 0,10 x 3 ( meldrøje )
Suturnål i forskellige længder og tykkelse fæstnet i langt stofstykke .
Lille foldekniv med benskaft.
Tabletter med Novocain ( anæstesi )i meget lille glas.

Secale cornutum ( Meldrøje ) anvendes ved blødning fra uterus efter afgang af placenta. Fremkalder sammentrækning af uterusmuskulaturen.
Ballonkapsler ( specielle glasampuller, der ikke bruges mere )indeholder en brun væske, der er udtræk af meldrøje. Styrken er angivet ved 0,1 og 0,15 ( sandsynligvis mg). Kapslerne er forsynet med en lille etiket, hvorpå der står Secale 0,1 henholdsvis Secale 0,15. De er indpakket i papir påtrykt: Vesterbro apotek, København samt logo. Vesterbro Apotek. Desuden står angivet brugsanvisningen: Ballonen åbnes ved af afbryde halsen ved det indridsede mærke. De er fremstillet på Vesterbro Apotek i København ( 1793-1992).

Tabletter Novocain indeholder 100 mg
procain / tablet. Det lille glas er mærket 10 Novocain-Suprarenin-Tabletten a 0,1 g og indholdsfortegnelse med tysk tekst. Firmaet er Hoechst.Sandsynligvis lægeprøve. Virker localbedøvende.

Suturnåle er krummede flade og skarpe nåle med øje, hvorigennem suturtråd trækkes. Bruges til sammensygning af sårrande.

Sagsnummer


710 Æske med apotekergenstande

Emnegrupper


5070 Droger og lægemidler
800 Almen kirurgiske emner

Størrelse

Varierer

Beskrivelse

I uoriginal sort æske 15,5 cm x 7,5 cm, højde 5 cm mærket Einhorns Saccharometer er placeret diverse ting, som har det tilfælles, at de kan anvendes i forbindelse med hjemmefødsler.

Lægemidlet med Secale ( meldrøje ) er en opløsning i glasampul 1,5 x 5 cm, der knækkes før anvendelsen.
Tabletterne er i et lille glas 1 x 3 cm med metallåg.
Suturnålene er krumme med øje og varierende længde fra 3 cm til 8 cm. Den længste suturnål ender i en ring, der måske kan bruges som et håndtag til at trække nålen ud med.
Foldekniven med benskaft er 5,5 cm.

Producent / Instrumentmager / forfatter

Ballonkapsler i papir fra Vesterbro Apotek

Datering

1900 - 1950