Direkte link til denne post

Museumsnummer: 158893

Tuber til røntgenterapi

Genstanden er i magasin

Tilføj en kommentar   

Billeder
Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.   Billede af recorden.  
Information om genstanden

Museumsnummer

158893

Generelle Oplysninger

Tuberne bliver brugt til overfladerøntgenterapi. De monteres på røntgenapparatet for at afgrænse og "forme" strålefeltet til det, som er nødvendigt terapeutisk.

Disse tuber stammer fra Randers Centralsygehus, men har været brugt flere steder i landet.

Tabellen, der medfølger rørene, afslører, at de fra et Phillips RT 100 Stråleterapiudstyr. RT står for Radio Therapy og 100 at apparatet kan give op til 100 kV (kilovolt) røntgenstråler. De oftest anvendte tuber er de rette lige, som anvendes ved behandling mod plane dele af kroppen. Hvis det er vanskeligt at få plads kan man bruge de vinklede tuber, der også anvendes ved behandling af intracavitære lesioner i f. eks. mundhulen mv. Tabellerne er udmålt af Fysiker Erling Lassen, SIS i 1970 (senere Odense Sygehus). Frem til sidst i 90-erne blev den slags målinger udført fra SIS, men nu er der en af Sundhedsstyrelsen godkendt hospitalsfysiker tilknyttet den pågældende afdeling, hvis der behandles med røntgenstråler over 15 kV.
Tabellerne er målt for 50, 60, 80, og 100 kV og hver kV svarer til en bestemt dybde strålerne trænger ind i vævet. For hver kV. er angivet behandlingstider for 100, 200, 300, 500 og 1000 R(Røntgen). Enheden Røntgen (luftdosis) anvendes ikke mere og er nu erstattet af absorberet dosis Gray, som er kalibreret i IS sysremet.

Overlæge på Sygehus Lillebælt, Finn Kristian Mathiesen, har arbejdet med sådan et apparat i Vejle i 1976. På det vedhæftede billede kan man se Finn bruge apparatet. Den plastikspids, han sætter mod patientens nakke svarer til tuberne/strålespidserne under dette nummer, som man satte på røntgenrøret.

Strålebehandlingen var bl.a. mod hudkræft, men de behandlede også hudvorter "placebo", dvs. at de tændte for blæseren uden at sætte røntgenstrålingen på, så patienterne troede de fik røntgen - og det hjalp på vorterne. Denne slags snydebehandling ville dog ikke gå i dag.

Det vedhæftede billede er taget i sommeren 1976 på Stråleterapien i Vejle. Der var ansat tre sygeplejerske, men der var ingen onkologsk læge. Der kom en overlæge en gang om ugen, som tilså patienterne og bestemte hvordan de skulle bestråles. Finn Kristian Madsen, som ses på billedet, var dengang medicinstuderende og havde et sommerferievikariat på afdelingen. Han blev senere speciallæge i radiologi og blev overlæge på røntgenafdelingen i Vejle i 1994.

Sagsnummer


760 Randers Centralsygehus

Emnegrupper


4700 Røntgen. Radium- og lysterapi
4720 Røntgenterapirør.

Størrelse

Varierende. Men omkring 18 cm x 3 cm

Beskrivelse

På en træplade er placeret 8 tuber på træpinde, så de derved står fast. Tuberne er hule og lavet i metal. To af tuberne har hoveder i sort kunststof. Strålespidserne er udformet forskeligt. Ved hver tube sidder et lille mærkat med et bogstav og nummer, der indikerer, hvilken type strålespiderne er.

Vedlagt tuberne er en behandlingstabel.

Datering

1970 - 1970