Direkte link til denne post

Museumsnummer: 159177

Otoskop, batteridrevet, almen praksis

Genstanden er i magasin

Tilføj en kommentar   

Billeder
Billede af recorden.   Billede af recorden.  
Filer
Information om genstanden

Museumsnummer

159177

Generelle Oplysninger

Batteridrevet otoskop brugt i almen lægepraksis. Har tilhørt læge Anders Dolmer. Dolmer blev født 3. januar 1894 i Ulfborg og blev gift med Inge Johanne Louise Krohn, født 3. september 1907. Anders Dolmer var praktiserende læge i Kgs. Lyngby ca. 1926-31, i Hejls syd for Kolding fra 1931-49 og i Thisted fra 1949-62.

Ifølge Anders Dolmers søn brugte faren det batteridrevne otoskop i årene som landsbylæge, dvs. omkring anden verdenskrig.

Otoskopi er en undersøgelse af øregangen og trommehinden. Da trommehinden, som adskiller øregangen og mellemøret, er halvgennemsigtig, giver otoskopi desuden et indtryk af forholdene i mellemøret. Undersøgelsen foretages med et otoskop. Otoskopet findes i flere forskellige udformninger. Det almindelige otoskop består af et håndtag, der indeholder et batteri og et hoved, der indeholder en lyskilde og et forstørrelsesglas. På hovedet monterer man en øretragt af varierende størrelse, afhængig af øregangens størrelse. Undersøgelsen foretages typisk ifm. patienter med øresmerter eller høretab.

Om årene som praktiserende landsbylæge skriver sønnen, Troels Dolmer: ”Min Far var prakt. læge i Kgs. Lyngby ca. 1926- 1931. Praksis tog rigtig meget af hans tid, og i 1931 besluttede mine forældre at søge det anderledes og stille liv langt ude på landet - i Jylland syd for Kolding. På det tidspunkt havde de to børn, og der kom yderligere to til. Det var utvivlsomt en god beslutning, og vores familie fik nogle rigtig gode år, hvor far var landsbylæge. Han regnedes for at være dygtig, og man sagde, at han aldrig havde stillet en forkert diagnose – mon dog!! Han var en all-round prakt. læge, som man var det dengang. Alene om at passe patienterne dag og nat hele året, bortset fra nogle få uger, hvor han holdt ferie og havde en vikar til at passe praksis. En sjælden gang kunne han aftale, at få en af lægerne i en mindre by 7 km. derfra til at passe patienterne. Vi havde et sommerhus 3 km. fra lægeboligen, hvor han godt kunne tage til. Hvis en patient havde brug for ham og ringede til lægeboligen, ringede vores hushjælp til en gård 500 meter fra sommerhuset. En karl på gården løb så ned til sommerhuset og hidkaldte min Far. Karlen fik een krone!"

Se vedhæftede dokument for en længere beskrivelse af Anders Dolmer som læge - og far - skrevet af dennes søn.

Sagsnummer


750 Effekter fra lægepraksis, Anders Dolmer

Emnegrupper


600 Almen praksis
2510 Otologi

Størrelse

ca. 15 X 2 cm

Beskrivelse

Otoskop af metal i sort æske med rødt for produceret af Nyrup. Div. tilbehør: forskellig str. "kikkerter" + Hellesens batteri V11-13, Polamp 4,5 volt.

Producent / Instrumentmager / forfatter

Nyrup +
Hellesens batteri V11-13, Polamp 4,5 volt.

Datering

1931 - 1949