Direkte link til denne post

Museumsnummer: 159271

Transportabelt kirurgsæt i stofetui, prakt. læge N.M.Svith

Genstanden er i magasin

Tilføj en kommentar   

Billeder
Billede af recorden.   Billede af recorden.  
Information om genstanden

Museumsnummer

159271

Generelle Oplysninger

Transportabelt kirurgsæt med syv forskellige små kirurgiske instrumenter med benskæfte. De ligger i et etui af stof med bindebånd, så sættet ikke fylder meget i sammenpakket stand.

Har tilhørt prakt. læge Niels Marius Svith, som havde praksis i Ribe fra 1914-70. Svith deltog i Vinterkrigen i Finland i 1939-40. Uvist om kirurgsættet har været brugt i den forbindelse. Niels Sviths barnebarn, Lone Svith oplyser følgende:
"Børnebørnene kaldte sættet for ”krigskirurgisættet”, fordi de fantaserede om, at han havde haft med til Finland under vinterkrigen, hvor han var udsendt som læge af Røde Kors i en periode i 1940 og igen i 1941. Han var derfor ikke i Danmark, da Danmark blev besat. Lone forklarer, at en stor del af de finske læger var indkaldt til hæren, så der var lægemangel i Finland, og samtidig følte Niels en særlig tilknytning til de øvrige nordiske lande. Han besøgte ofte Norge, hvor hans svigerinde havde bosat sig. Han bevarede i resten af sit liv forbindelsen til flere af de mennesker, han havde lært at kende i Finland.
Niels’ hustru havde, efter at være uddannet lærer på Zahles Seminarium i København, taget første del af medicinstudiet, men ikke færdiggjort det. Hun hjalp med små ting i klinikken, så det kan også have været hende, der brugte det lille sæt knive." (november 2016)

Lignende - om end ikke identisk - er fundet i Simonsen & Weel kataloget fra 1892-1907. Se s. 55.

Sagsnummer


282 Lægepraksis i Ribe 1914-70, Niels Marius Svith

Emnegrupper


600 Almen praksis
800 Almen kirurgiske emner

Størrelse

11 X 10 x 1 cm i udpakket tilstand

Beskrivelse

Se ovenfor

Datering

1914 - 1942